FRÅN FRÖ TILL PLANTA

Jag är väl ingen hejare på det här med att så frön, inte har jag gröna fingrar heller, men nog har jag och gubben fått upp en och annan fin planta genom åren.
Jag tror på att inte göra det för märkvärdigt, det blir blommor på ett eller annat sätt, kanske inte alltid snyggast i början men bara plantan får växa till sig brukar det bli bra:) Vissa år har vi ingenting satt och trots det har vi haft blommor...men det beror på att våra nära och kära varit snälla och delat med sig av sin skörd. Sen kan alltid köpa plantor, men roligast är ju om man drivit upp dem själv förstås.

FÖRGRO

Här uppe i norr får man börja förgro i början av mars, något senare än i södra Sverige eftersom våran sommar kommer betydligt senare. Lite olika beroende på vad man sår. Det bästa är om man kan föra dagbok för olika plantor, när man sätter dem osv, då har man igen mycket nästa gång man sår frön.
Man kan förgro i vad som helst, en lite större plastburk av något slag (tex glassbytta) beror lite på hur mycket frön man vill sätta. Risken är oftast att man sår för mycket och det är ju synd om man måste kasta. Visst finns det fina speciella kärl att köpa, men det är inte nödvändigt.

Fyll plastburken med såjord. Såjorden är "magrare" än vanlig blomjord och passar sig bättre när man ska förgro. Men jag har faktiskt provat sätta i vanlig blomjord och det gick lika bra det med.

Sen är det bara att sätta fröna, vissa frön ska bara läggas på jordytan så fröet har kontakt med jorden, andra frön ska täckas med jord, finns tom de som ska sättas i kylskåpet. Det brukar stå på baksidan av frö påsen hur man ska gå till väga.
Storleken på fröna varierar väldigt, men så långt det är möjligt kan man försöka att sära på dem och sätta ett och ett i en rad. Men även där går det lika bra att bara strö ut fröna, det blir en planta iaf.

Spraya sedan jorden med en blomspruta, så blir det en jämn och fin vattning, inte för mycket då kan jorden börja mögla och inte för torrt då gror aldrig fröet.
Sätt över en bit plastfolie och gör några små hål.
Märk upp byttorna med vad du har planterat, så slipper man gissa vad som är vad:)
Ställ sedan plastbyttan i ett ljust fönster eller under lysrör och se till att det hela tiden är lagomt fuktigt, sen är det bara  vänta...

...så småningom kommer fröet att gro och de första bladen som kommer kallas för hjärtblad. Då kan man börja lätta på plastfolien. Man bör inte ta bort plasten för tidigt med tanke på att alla frön inte gror samtidigt. Men glöm inte vattna, med blomspruta, inte med vattenkanna då det finns risk att plantan flyter bort:)

PLANTERA OM eller SKOLA OM

När plantan är ca 1 cm eller så pass att den går att plocka upp en och en ( inte för liten ), är det dags att sätta om eller "skola om" den.
Börja med att fylla blomjord eller planteringsjord i små plastkrukor med hål under upp till kanten, så många plantor du behöver (finns att köpa hos trädgårdshandlare eller skickas efter i trädgårdskataloger och kan efter användning diskas ur och användas fler säsonger)

Tag en penna och tryck ett litet hål i jorden, i mitten av krukan och stoppa ner en liten planta, så att bara bladen syns ovan jorden och täck roten. Vattna med blomspruta.

Glöm inte att skriva på krukan vilken sort du satt. Man kan ta en bit markeringstejp att skriva på och klistra på krukan för att lätt kunna ta bort den till nästa säsong. Eller så kan man spara glasspinnar att skriva på och stoppa ner i krukan, men har man då en hel del plantor måste man antagligen äta en hel del glass också....men då har man kanske något att skylla på :)

BELYSNING 

Lysrör är självklart det bästa för att få fina plantor, men det går faktiskt att ha dem i ett ljust fönster också. Nackdelen med att ha plantorna i ett fönster är att dom blir fort långa och rangliga och kan vara aningen svår hanterliga, men det blir dock en blomma till slut.
Det bästa är att ha lysrör. Då kan man när plantan är liten sänka ner lysröret så nära plantan som möjligt och höja lite allt eftersom plantan växer. På så sätt breddar sig plantan fint istället för att skjuta i höjd.
Man kan kedja upp lysrören eller med kraftiga snören, huvudsaken man gör det lätt för sig när man ska ändra höjden på lysrören.

 UNDERLAG - PLANTBORD

Sätter man i ett fönster måste man sätta krukorna i något som du kan vattna i, eventuellt en bevattningsmatta och låta krukan suga upp vattnet under ifrån, men självklart får man inte vattna för mycket.

Man kan även göra ett plantbord av masonitskiva om man har plats att ha det någonstans, garaget är inte så dumt.
*Tag en masonitskiva så stor du behöver, rymmer eller har lysrör till.
*Spika fast en list runt hela som är några cm hög.
*Köp en lite kraftigare plast på metervara och täck hela masonitskivan och listen, fäst den med en häftapparat.
*Gör en bock som skivan kan stå på.
*Köp en bevattningsmatta lika stor som masonitskivan och lägg i.

Nu är det bara att att fylla plantbordet med de omskolade plantorna. Men kom ihåg att inte sätta krukorna för tätt, dom ska kunna breda ut sig. Sen är det bara att vattna på bevattningsmattan, då håller sig plantan lagom fuktig.
När plantan vuxit till sig lite kan man börja gödsla försiktigt.