GLASS

Glass (franska glace, is) är ett fryst livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, äggula samt mjölk eller grädde. Enklare former av glass kan även produceras genom att mejeriprodukterna ersätts med råvaror liknande dem som används vid tillverkning av margarin.

Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuder man äggula och socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens.

Den glass som kan köpas i svenska butiker innehåller förutom de traditionella råvarorna oftast industriellt framställda tillsatser som tex; koncentrerad skummjölk, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, natriumkarboximetylcellulosa, mono- och diglycerider av fettsyror, sojalecitin, vasslepulver och färgämnen. Vanlig luft är en viktig beståndsdel; i Sverige finns inga regler för hur mycket luft fabrikstillverkad glass kan innehålla.

Historia

Redan under Romarriket avnjöts glass; svårigheten att få tag på snö eller is i medelhavsområdet innebar dock att desserten var reserverad för privilegierade samhällsgrupper. I Sverige finns glasstillverkning belagt sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.

Man tror att glass funnits mycket länge och det finns många sägner om dess historia. Hur sanna de är vet vi inte riktigt säkert. Mycket gamla kinesiska skrifter beskriver glasstillverkning av fruktsaft och snö. Troligen tillverkades glass i Europa redan 400 f.Kr, då Alexander den store var mycket förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som man frös i hårdpackad snö. Under de första århundradena efter Kristi födelse fanns det butiker i Rom som sålde heta drycker på vintern och isade eller frysta drycker på sommaren. Dessa framställdes med hjälp av snö som hämtades från bergen av slavar ditsända av kejsar Nero (500 e Kr). Snön användes sedan för att frysa honung och fruktkött till glass. Efter detta hördes ingenting om glass under några århundraden förrän Marco Polo i slutet av 1200-talet gav sig iväg till Asien och kom hem till Italien där han berättade om en efterrätt han fått i Peking gjord på frusen mjölk. Det ledde till att italienarna började tillverka glass och än idag är Italien välkänt för sin goda glass. Under 1600-talet spred sig glassen över Europa, men den var länge ett njutningsmedel förbehållen de kungliga hoven. Under 1700-talet började glass säljas till allmänheten i Nordamerika, men det var först på 1800-talet som försäljningen tog fart då den första grossistfirman startade.

Källa: Wikipedia

Recept:

Gammeldags vaniljglass 4 portioner

Ingredienser:

4 äggulor
1 dl strösocker
4 dl mellangrädde
1 vaniljstång
1 krm salt

 

Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.

Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden. Tar ca 10 minuter. Vattnet får inte koka, bara sjuda. Tag upp vaniljstången. Tag från värmen och ställ skålen i över kallt vatten tills blandningen kallnat. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.

Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan 3-4 gånger under infrysningstiden. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering.

Källa: Coop

Vare sig man köper eller gör glassen själv, så finns det många alternativ till att äta den, här kommer några förslag:

Glass strut-fyll en våffla med glass kulor, dekorera med valfri glass sås och strössel.