HALLOWEEN


Halloween eller All Hallows ewen, vilket betyder alla helgons afton och firas den 31 oktober.

Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet.
Halloweens ursprung kan spåras från den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain.
Samhain firades den 31 oktober  av kelterna för att säga adjö till sommaren och tacka markandarna för sommarens skörd. Den ritualen har nu tagits över med att vi samma dag den 31 oktober istället firar Halloween och fram till den 6 november Allhelgona.

Traditionen har på senare år kommit att bli en festlighet i Sverige, vilket köpmännens marknadsföring har stor del i , kanske inte direkt ihågkommen för sitt ursprung och syfte.

Det är oftast barn och ungdomar som firar Halloween. Många skolor och dagis ordnar evenemang med maskerad, men det finns även vuxna som gillar detta och det ordnas fester även för dem :)

På senare år har jag lärt mig att vid denna tid lägga undan lite godis (måste det, äter annars upp det) för det slår aldrig fel att det kommer några busungar utklädda till det ena och det andra och säger "bus eller godis" (trick or treat på engelska) och jag säger alltid godis, för vad vet man vad som händer om man säger bus...har aldrig vågat prova. Men den dan jag inget godis har får jag väl testa det :)

PUMPOR..
...hör liksom Halloween till.
Pumpa (Cucurbita pepo) är en art inom familjen gurkväxter och kommer från Amerika. Det finns många olika pumpor och storlekar från små prydnadspumpor på ett par hekto till jätte pumpor på hundratals kilo. En 100 g pumpa innehåller 24,5 kcal och 9 mg C-vitamin.

Man kan göra fina lyktar av pumpor, men går även att använda till bak och matlagning.

Varför inte ett recept på PUMPAKAKA dagen till ära..

ca 10 bitar, ca 60 minuter, ugnstemperatur 175 grader

100 gram margarin eller smör rumsvarmt
2,5 dl strösocker
3 ägg
200 gram pumpa, skalad och finriven
1 apelsin, rivet skal
3 dl vetemjöl
1,5 msk kanel
2 tsk bakpulver

GLASYR
100 gram philadelphiaost
25 gram smör eller margrin, rumsvarmt
2 dl florsocker
ca 1 msk apelsinskal, strimlat

Smörj och bröa en bakform (ca 1,5 liter). Rör fett och socker poröst, för hand eller i matberedare. Rör i äggen, ett i sänder, och därefter pumpan och apelsinskalet. Tillsätt mjölet blandat med kanel och bakpulver.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Blanda philadelphiaost, smör och florsocker till en jämn glasyr och bred den över den kalla kakan. Garnera med apelsinskal.

Källa: Coop