VÄDUREN

21 mars-20 april
Impulsiv, otålig och energisk

Vädurshunden älskar att stå i händelsernas centrum och har mycket stort självförtroende. Han har överskott av energi och det finns inget ömtåligt i denna  starka kropp. Han kräver mycket stimulans, både fysiskt och mentalt, men han tröttnar fort, så variation i både träning och vardagsliv är nödvändigt. Han visar tydligt prov på sitt ombytliga temperament och som valp och unghund kan han vara nog så jobbig och krävande. Om du vill ha någon kontroll över den livliga Väduren måste du tidigt visa vem som bestämmer. Han utnyttjar varje svaghet man visar. Matglada brukar också hundar i detta tecken vara, så viktproblem kan uppstå på äldre dar. Annars är huvudet den mest utsatta kroppsdelen och Vädurshunden kan drabbas av stressrelaterade sjukdomar om inte energin får ett positivt utlopp och då helst i aktiviteter och arbete som rasen är avlad och lämpad till. Vädurshunden har tävlingsinstinkt och kan nå långt, framförallt i brukssporter och agility. Vakt och jakthundar i detta tecken älskar sitt jobb. Inte ovanligt med Vädurar som tjänstehundar inom olika områden och många Väduren-hundar har stort vakt- och revirbehov. En Vädurshund passar bra ihop med naturligt auktoritära och aktiva personer, gärna födda i Lejonet eller Vågen.

OXEN

21 april-21 maj
Uthållig, envis, tålmodig, starkt trygghetsbehov och stabil.

Den lilla Oxen-valpen har en mognad som valpar födda i de flesta andra tecken saknar. Han är lugn och bråkar sällan men om han blir retad eller tvingad att göra något han inte vill kan han bli ordentligt arg. Han är otroligt envis. Tala alltid mjukt och kärleksfullt till honom. Skrik och våld gör bara motsatt verkan. Den här hunden gillar rutiner som utförs på samma klockslag varje dag. Han är inte förtjust i förändringar, varken när det gäller mat eller andra rutiner. Han avskyr att resa bort och lämnar Du honom på ett hundpensionat känner han sig övergiven. Han trivs bättre ute i naturen än i storstaden och långa skogspromenader och bad älskar han. Han vill gärna ha en skön fåtölj eller annan bekväm sovplats att koppla av i. En Oxe är trogen sin ägare och gör allt för denne. Det är en stark och frisk hund men han kan dra på sig halsinfektioner och viktproblem. Hanhunden har stark könsdrift och kan ha svårt att komma överens med andra hanhundar. Tikar födda i detta tecken är ofta väldigt vackra och kan nå långt på utställningar. En hund i detta tecken passar bra ihop med mjuka känsliga personer som gillar utevistelse, gärna födda i Skorpionen och Fiskarna.

TVILLINGARNA

22 maj - 21 juni
Oberäknelig, rastlös, sällskaplig, flexibel och mångsidig.

 Här har vi en personlighet med två olika sidor, ena ögonblicket glad och lekfull, nästa reserverad och otillgänglig. Han är mycket intelligent och lättlärd och det på både på gott och ont. Han kan lätt hitta på en massa bus och hyss. Han är väldigt sällskapssjuk och kan ha svårt att vara ensam någon längre stund. Han kräver omväxling och massor av mental stimulans och har väldigt lätt för att anpassa sig i olika miljöer. En Tvillinghund vill inte sova bort sitt liv och håller sig ungdomlig hela livet. Han mognar sent. Detta är en charmig varelse som skänker sin ägare många roliga stunder och han älskar barn, ja människor överhuvudtaget. Hans känsliga organ är nervsystemet och lungorna. Han drabbas ofta av eksem och allergier och depressioner är inte ovanliga. Han behöver vistas ute mycket ute i naturen för hälsans skull. När det gäller maten kan han ena dagen sluka sin portion för att nästa dag matvägra. Han har också tävlingsinstinkt och kan nå framgång inom olika hundsporter men träning måste vara lekfull och omväxlande. Agility passar hundar i detta tecken. Tvillinghunden passar bra ihop med sociala aktiva människor, gärna födda i Väduren, Skytten och Vattumannen.

KRÄFTAN

22 juni-23 juli
Känslig, tillgiven, beskyddande, reserverad och intuitiv.


Kräftan är ett vattentecken och det känsligaste tecknet av alla. Månen är hans planet vilket gör att han påverkas mycket av dess olika faser. Han kan vara ganska så lynnig i humöret. Han vill bli älskad och beundrad och är väldigt tillgiven och trogen sin flock. Hårda ord och tvång fungerar inte på honom. En riktigt mys- och kelhund är det här. Han blir lätt bortskämd och bekväm av sig och föredrar en mjuk skön varm sovplats. Helst vill han dela säng och soffa med matte/husse. Han känner trygghet i hemmet med familjen och gillar inte att flytta omkring. Han kan vara ganska så kinkig och kräsen i maten. Den bästa motionen när det gäller Kräftanhunden är hundsim, bad och långpromenader. En Kräfta kan ha svårt att trivas på hunddagis utan trivs bättre i lugnare miljöer. Stress kan leda till mag- och matsmältningsproblem. Undvik att ge fet mat, mjölkmat och mellanmål. I mycket högre grad än när det gäller andra valpar betyder miljön och behandlingen under valpperioden hur den vuxna hunden blir. En tik född i detta tecken blir en utmärkt mamma till sina valpar. En Kräfta passar bra ihop med hemkära lugna och trygga personer gärna födda i Oxen, Jungfrun och Stenbocken.

LEJONET

24 juli- 23 augusti
Självständig, smart, stolt, modig och äventyrslysten.

Lejonhunden har en ståtlig hållning och känner sig ofta störst, bäst och vackrast. Han är noga med sitt utseende och vill hålla sig ren och fin. Han gillar att få komplimanger och uppmärksamhet och är en perfekt utställningshund och fotomodell. Han är lättlärd och träningsvillig och vill gärna glänsa över andra. Han är glad pigg och lekfull så länge han får som han vill men han blir också lätt sårad, tjurig och tillbakadragen när han inte får som han vill. Om ett Lejon känner sig älskad och uppskattad gör han allt för Dig. Han är vänlig men inte sen att gå till attack om han ser något hot mot flocken, vilket främmande hundar kan få känna på. Alla andra hundar vill inte visa underkastelse så han får lätt fiender. Han är svartsjuk och vill ha Dig för sig själv. Han älskar äventyr och omväxling och är han av jaktras så är jakten det absolut bästa och roligaste han kan tänka sig. Han är intelligent, smart och självständig. Han trivs bättre i lantmiljö än i stressiga storstaden. Hjärtat, ryggen och blodcirkulationen är hans svaga punkter. Lejonet passar bra ihop med sociala äventyrslystna personer, gärna födda i Tvillingarna, Skorpionen och Vattumannen.

JUNGFRUN

24 augusti-23 september
Intelligent, känslig, sårbar, plikttrogen, flitig och noggrann.


Jungfruhunden har ett överflöd av nervös energi. Blir rutinerna rubbade kan han lätt stressa upp sig. Han mår bäst av schemalagda rutiner både när det gäller mat, aktiviteter, arbete och sömn. Jungfrun gillar att lösa kluriga uppgifter och behöver både mental och fysisk stimulans. Agility, spår, sök och rapport gillar hundar i detta tecken. Självförtroendet kan svikta ibland. Han blir lätt bortskämd och kan vara oerhört kräsen när det gäller mat. Han gillar delikatesser och är väldigt listig och lär sig snart var Du förvarar dina godsaker. Han vill alltid hålla sig ren. Reumatism, ryggvärk och höftproblem kan drabba honom. Oro, stress och spänning kan leda till mag- och tarmproblem och eksem. Han kan lätt drabbas av psykosomatiska sjukdomar. Hundsim och massage är bra förebyggande åtgärder. Som valp är en Jungfru inte sen med att hitta på hyss och rackartyg. Han är både klipsk och uppfinningsrik, så börja tidigt med att låta den lilla valpen få lösa och roa sig med olika "problemlösningar". Jungfrun passar ihop med känsliga konsekventa personer, gärna födda i Kräftan, Vågen och Fiskarna.

VÅGEN

24 september-23 oktober
charmig, bekväm, otålig, sällskaplig och social.


Vågenhunden är otroligt charmig och älskar att bli beundrad. Även om han kan vara väldigt krävande kan man inte motstå hans charm. Han behöver en lugn harmonisk miljö för att må bra. Med list och mjuka metoder får Du din Vågenhund att göra det Du vill. Vågen avskyr bråk och hårda ord. En hund i detta tecken följer gärna sin ledare och vill vara till lags och uppföra sig väl. Den här hunden behöver stöd och uppmuntran. Vid lydnads- eller annan träning är det ingen idé att Du skyndar på honom för han lär sig i sin egen takt. Vågens psyke kräver balans mellan perioder av aktivitet och inaktivitet och det är viktigt att han inte blir störd i sin sömn. Måltiderna måste han få äta i lugn och ro och på bestämda tider. Han behöver dricka mycket vatten på grund av sina känsliga njurar. Ofta får Vågenhunden problem med könsorganen och även med vikten på äldre dar. Han trivs inte med att bli lämnad ensam längre stunder utan är beroende av sällskap och sin flock. Helst vill han också dela sovplats med sin ledare. Hundar i detta tecken brukar nå långt i utställningsringen och även i andra tävlingssammanhang. Vågen passar bra ihop med mjuka konsekventa och naturliga ledargestalter, gärna födda i Väduren, Skytten och Vattumannen.

SKORPIONEN

24 oktober-22 november
Stark, uthållig, lidelsefull, kreativ, intuitiv och reserverad.


Här finns starka känslor. Oavsett om det gäller arbete eller lek utför den här hunden det passionerat och lidelsefullt. Han kan vara en riktig tuffing och inte sällan hamnar han i bråk och slagsmål på grund av sin starka könsdrift. Skorpionhunden måste hållas sysselsatt så att han får utlopp för sin starka energi annars kan stress leda till aggressivitet och utbrott. Han är väldigt uthållig och arbetsvillig och trivs med ansträngande aktiviteter. Skorpionen avskyr att bli lämnad ensam hemma och bäst trivs han på landet där han kan få springa mer fritt ute i naturen. Skorpionen bör tränas flera gånger varje dag i lösträning och inkallning. Den här hunden gillar händelserika promenader där han får uppgifter att lösa, ett spår att följa, ett föremål att hitta, som en rolig leksak, en pinne eller liknande. De ord som hunden ska kunna som vuxen bör repeteras många gånger då den är valp och massor av beröm när den gör rätt. Han kan bli riktig gammal men vanligt är problem med prostata på äldre dar och livmoderbesvär på tikar. Könsorgan och hormoner är känsliga delar. Skorpionen passar bra ihop med envisa konsekventa mjuka personer, gärna födda i Oxen, Kräftan och Lejonet.

SKYTTEN

23 november-21 december
Frihetslängtande, självständig, rastlös, nyfiken och aktiv.


Den här hunden gillar äventyr, friluftsliv och känsla av frihet Han avskyr att stängas in i en liten stadslägenhet. Då kan han använda all sin energi med att göra dyrbara hyss och sattyg, bita sönder möbler, kläder, väggar osv. Allt för att avreagera sig. Han är väldigt matglad och äter det mesta. Risk finns att han kan börja tröstäta på grund av tristess, rastlöshet och understimulering. Skytten kommer bra överens med alla, gillar barn och andra djur. Han vill följa med överallt och anpassar sig lätt i oilka miljöer. Han råkar lätt ut för olyckshändelser på grund av våghalsighet och brådska. Höfter och ben är utsatta kroppsdelar. Skyttenhunden har ett utmärkt minne och valpen lär sig allt som händer och den kan lika gärna lära sig fel som att lära sig rätt, därför ska valpen helst inte få chansen att lära fel. Träning utomhus bör ske då inget annat kan störa honom för han blir lätt distraherad. Lek minimalt med jaktlekar, som att kasta pinnar och bollar. Varje gång den rusar efter något blir det övning för jakt. Skytten passar bra ihop med äventyrslystna friluftsmänniskor, gärna födda i Väduren, Tvillingarna och Vattumannen.

STENBOCKEN

22 december-20 januari
Klok, envis, lojal, noggrann, arbetsvillig och målmedveten.


 Redan som små Stenbockenvalpar märks det att de är kloka, sluga och listiga. Bästa miljöträningen för valpen är att dagligen få följa med matte/husse, kanske till jobbet, till centrum, åka kommunalt osv, men miljö- och annan träning får aldrig utföras så att valpen jagar upp sig och blir stressad. För det mesta är den här hunden lugn och balanserad och den mest arbetsvillige av alla tecken. Han kräver fysisk motion men framför allt mental stimulans och är mycket uthållig och envis. Han ger sig inte i första taget. Brukshunden älskar spår och sök och att utföra krävande svåra uppgifter. Han kan vara reserverad och gå för sig själv men ger Du honom kärlek och omtanke blir han Dig djupt tillgiven. Han behöver regelbunden sömn och vila samt rätt balanserad kost. Han gillar ordning och fasta rutiner och trivs inte i stökiga miljöer. Kroppsligt är skelettet och huden känsliga, framför allt rygg, knän, armbågar och tänder är utsatta. Han kan drabbas av reumatiska sjukdomar. Stenbockshunden älskar en kärleksfull, lugn och konsekvent ledare. Han passar ihop med naturligt auktoritära personer, gärna födda i Oxen, Kräftan och Skorpionen.

VATTUMANNEN

21 januari-19 februari
Uppfinningsrik, temperamentsfull, originell och social.


En hund född i detta tecken är glad och lekfull men också nyckfull och oberäknelig, har ett ombytligt temperament. Han är otroligt företagsam och uppfinningsrik. En Vattuman behöver en ledare med starka nerver och tålamod. Ledarskapet får inte vara strängt och auktoritärt utan vara byggt på vänskap och förtroende men det måste förstås finnas gränser som ska hållas, t ex vem man ska hälsa på och när, vad man ska jaga och när. Rutiner tråkar ut honom. Den här hunden trivs och anpassar sig lätt i sociala sammanhang. Förutom "hjärngympa" behöver Vattumannen daglig fysisk aktivitet för att få igång blodomloppet. Att få springa i skog och mark passar honom perfekt. Även cykelmotion 'är en bra motionsform men det är viktigt med massage och stretching för att undvika muskelskador. Benen, blodcirkulationen och nervsystemet är känsliga punkter och Vattumannen har oerhört lätt för att bli nervös, rastlös och stressad. Viktigt att redan från valpåldern lära in avslappning och finna balans mellan aktivitet och vila. Vattumannen passar bra ihop med aktiva sociala naturälskande personer, gärna födda i Tvillingarna, Lejonet och Vågen.

FISKARNA

20 februari-20 mars
Känslig, drömmande, sårbar, omtänksam och intuitiv.

En valp i detta tecken är oerhört känslig och mycket mottaglig för påverkan utifrån. Även den vuxna hunden är lättpåverkbar. Han behöver en lugn konsekvent men mycket mjuk och kärleksfull ledare. Du får honom aldrig att göra något genom tjat eller tvång. träning måste ske ofta, men korta stunder åt gången. Han blir lätt trött och är beroende av vila och sömn. Han kan faktiskt bli tvärtrött och somna mitt i en lek. Han har mycket stark intuition och märker genast vilken sinnesstämning Du befinner dig i. Fiskenhunden vill gärna bli bortskämd av allehanda godsaker. Risk finns för viktproblem och diabetes. Den här hundens tassar är också väldigt känsliga, så regelbunden kontroll av tassar och klor är ett måste. Fiskenhunden behöver mycket kärlek och känslan av att vara beskyddad. Redan från tidig valpålder bör Du stärka hans självförtroende. Valpen kan vara lite sen i utvecklingen men i längden spelar det ingen roll. Särskilt under unghundsperioden behöver han en lugn och konsekvent ledare. Den här hunden lever mycket i sin egen drömvärld. Fiskarna passar bra ihop med jordnära lugna konsekventa personer, gärna födda i Oxen, Jungfrun och Stenbocken